کد خبر : 43775
تاریخ انتشار : چهارشنبه 14 شهریور 1397 - 8:50

پسته زبان بسته!

کشاورزان زحمت زیادی در فرآیند تولید پسته دارند.

به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، امسال گرمای مهلک دهه اول فروردین باعث خسارت به باغات پسته شد؛ به طوریکه طبق برآورد انجمن پسته، تولید این محصول امسال حدود ۵۰ هزار تن خواهد بود که یک چهارم تولید پسته در سال گذشته است.

به گزارش ایسنا، خشکبار یکی از اقلام مهم صادرات غیر نفتی در کشور است که در میان اقلام مختلف آن پسته و مغز پسته بیشترین ارزآوری را برای کشور دارد، به طوریکه در سال گذشته با صادرات ۱۲۶ هزار تن پسته و مغز پسته یک میلیارد و ۱۴۷ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور ایجاد شده است که در نهایت می‌توان گفت ۶۶.۷ درصد از صادرات خشکبار سال قبل به این محصول مربوط بوده است.

گرمای مهلک دهه اول فروردین باعث خسارت به باغات پسته شد

اما به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، در سال جاری گرمای مهلک دهه اول فروردین باعث خسارت به باغات پسته شد؛ به طوریکه طبق برآورد انجمن پسته، تولید این محصول در سال جاری حدود ۵۰ هزار تن خواهد بود که یک چهارم تولید پسته در سال گذشته است.

به گفته رئیس انجمن پسته، پسته محصول ضروری نیست، بلکه یک محصول لوکس است و بالاترین مصرف آن بین اقشار مرفه جامعه است.

از سوی دیگر به طور متوسط ۸۰ درصد پسته‌ تولیدی در کشور صادر می‌شود، لذا نمی‌توانیم بخاطر کمبود پسته در داخل یک بازار ۱۰۰ ساله را از دست بدهیم.

درست است که محصول پسته استراتژیک است و تولید آن درآمد هنگفتی به همراه دارد اما دردسرهای خاص خودش را نیز دارد.

اما اینروزها در خراسان جنوبی پسته کاران از دلالانی که پسته‌هایشان را با قیمت پایین و به صورت فله‌ای می‌خرند، از شورتر شدن آب به علت بالارفتن املاح آب در پی‌افت آب‌های زیرزمینی، نبود خرید تضمینی، کمبود و یا گرانی نهاده‌های کشاورزی و وجود آفات و مشکلات بازاریابی محصول‌شان ناراحتند .

۱۹ هزار و ۸۲۲ هکتار از اراضی خراسان جنوبی زیر کشت پسته است.

دلال‌بازی؛ مشکل پیش روی بازار پسته

اسماعیل اقتدایی یک باغدار پسته در اسفدن با بیان اینکه دلال‌بازی حرف اول در مشکلات بازار پسته را می‌زند، به ایسنا گفت: در حال حاضر بازار پسته در دست دلالانی است که با قیمت‌های متفاوت پسته را از کشاورزانی که در طول سال زحمت زیادی کشیده با کمترین قیمت می‌خرند.

وی افزود: عدم وجود صنایع بسته بندی و سایر فراروری‌ها باعث شده زحمت را کشاورز و سود غیر متعارف را دلالان و واسطه‌ها ببرند.

این باغدار پسته در اسفدن اظهارکرد: امسال محصول پسته بیش از ۷۰ درصد کاهش داشته که دلیل عمده آن نوسانات دمایی است.

بهبود بازار تضمینی برای خرید محصول پسته

حسنعلی رمضانی، یک پسته‌کار نمونه در اسفدن نیز به ایسنا گفت: شهر اسفدن با داشتن ۳۲ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق جز نقاط متعدد کشاورزی مدرن در استان است.

وی افزود: دشت اسفدن با خاک حاصلخیز و قابلیت کشت و برداشت محصولات استراتژیک چون پسته، زرشک و زعفران قطب کشاورزی شهرستان قائنات را به خود اختصاص داده است.

این کشاورز ادامه داد: افزایش سطح زیر کشت باغات پسته و دشت اسفدن آینده درخشانی را برای رونق کشاورزی و معیشت مردم این شهر نوید می‌دهد، اما غفلت از چالش‌های پیش رو و رفع موانع باعث تباهی آینده کشاورزان خواهد شد.

رمضانی اظهار کرد: پسته محصول سودده و مناسب اقلیم کویری است هر کشور شناخته شده و هر ساله نیز تجارت آن از رونق بهتری برخوردار می‌شود اما سوال اینجا است که آینده درخشان با وضعیت بحران کم آبی و خشکسالی قابل تصور خواهد بود یا خیر؟

وی اظهار کرد: آنچه بیشتریت دغدغه پسته کاران است، بهبود بازار تضمینی برای خرید محصول و برخورد با دلالان و وجود بنگاه‌های بسته بندی محصولات کشاورزی است که چنانچه مسئولین چاره‌ای نیاندیشند رونق کشاورزی از بین خواهد رفت.

کودهای بی‌کیفیتی که توسط دلالان وارد کشور می‌شود

احمد حسنی یک مدیر ترمینال ضبط پسته در خراسان جنوبی به ایسنا گفت: برداشت پسته امسال کاهش چشمگیری داشته به طوریکه بیشتر محصول بی‌کیفیت و حتی برخی قابل خوردن نیست.

وی با بیان اینکه تغییرات اقلیمی، گرمای فروردین ماه و طغیان آفت پسیل از جمله مشکلات پسته است، اظهارکرد: بی‌کیفیتی سم و کودهایی که توسط دلالان وارد کشور می ‌ شود و اصلا درخت دارد عقیم می ‌ شود از دیگر مشکلات است.

حسنی ادامه داد: بر اساس کیفیت و مقدار برداشت و مقاوم بودن ارقام معروف پسته استان شامل؛ احمد آقایی، فندقی، کله قوچی و اکبری است.

خسارت ۷۸ میلیاردی به پسته سرایان

موسی سلیمانی مدیر جهاد کشاورزی سرایان نیز به ایسنا گفت: با پایان یافتن فصل برداشت پسته امسال ۱۰۴۵تن پسته خشک از ۱۸۰۰هکتار درختان بارور شهرستان برداشت خواهد شد.

وی افزود: سطح زیرکشت باغات پسته سرایان ۲۹۰۰ هکتار بارور و غیر بارور است که از این میزان ۱۸۰۰ هکتار باغ پسته بارور و ۱۱۰۰هکتار باغ پسته غیربارور است.

سلیمانی ادامه داد: عدم تامین نیاز سرمایی در سال گذشته، نوسانات دمایی و افزایش دما و اختلال در عمل گرده افشانی در فروردین ماه سال ۹۷ ، آفت پسیل پسته امسال کاهش ۶۰درصدی عملکرد را در تولید پسته در سرایان داشته‌ایم.

مدیر جهاد کشاورزی سرایان از فعالیت بیش از ۲۰۰۰ نفر پسته کار در شهرستان سرایان خبر داد و افزود: طی سال جاری ۷۸ میلیارد تومان به این پسته کاران خسارت وارد شده است.

مدیر جهاد کشاورزی سرایان خاطرنشان کرد: ۵ واحد ترمینال فرآوری پسته به ظرفیت فراوری ۵۴۰۰تن پسته در شهرستان سرایان فعال است که کار فرآوری پسته را انجام می‌دهد.

سلیمانی افزود: آفت سن پسته، پسیل پسته و سوسک جوانه خوار از مهم‌ترین آفات این محصول در شهرستان است.

تغییرات دمایی علت اصلی کاهش و خسارت پسته

رضا یزدان‌مهر رئیس مدیریت بحران و مخاطرات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: به دلیل تغییرات دمایی و افت دما امسال گلدهی درختان پسته با مشکل مواجه شد .

وی اظهارکرد: شهرستان بشرویه بیشترین خسارت باغ‌های پسته را به خود اختصاص داده است.

وی یادآور شد: میزان برداشت سالانه پسته در استان ۱۴ هزار و ۷۳۹ تن و متوسط عملکرد در هکتار یکهزار و ۳۹۱ کیلوگرم است.

بخش زیادی از باغات پسته استان فاقد بیمه کشاورزی است

یزدان‌مهر با بیان اینکه بخش عمده ای از وقوع خسارت به باغ های پسته مربوط به عدم مدیریت مزرعه است اظهار داشت: امسال علاوه بر نبود مدیریت، تغییرات دمایی سبب خسارت به باغات شده است .

رئیس مدیریت بحران و مخاطرات جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: بخش زیادی از باغات پسته استان فاقد بیمه کشاورزی است که انتظار می‌رود کشاورزان استقبال بیشتری در این زمینه داشته باشند .

وی ادامه داد: سالانه ۱۰ تا ۱۶ میلیارد تومان غرامت بیمه در بخش های مختلف کشاورزی استان پرداخت می شود اما خرده مالکی و کمبود اطلاعات سبب شده کشاورزان استقبال کمتری نسبت به بیمه باغات و اراضی داشته باشند .

پسیل پسته آفت کلیدی باغ‌های پسته در خراسان جنوبی

​ مهدی یوسفی مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی گفت: پسیل پسته که در اصطلاح به آن «شیره خشک» می‌گویند، آفت کلیدی باغ‌های پسته استان است .

وی افزود: حشره پسیل معمولا در اواخر اسفند و با گرم شدن هوا از پناهگاه‌های زمستان‌گذران خارج شده و بلافاصله پس از متورم شدن و باز شدن جوانه‌های پسته شروع به فعالیت، تغذیه و تخم‌گذاری می‌کند .

یوسفی بیان کرد: پسیل پسته با تغذیه از شیره پرورده گیاه موجب ریزش برگ‌ها و حتی جوانه‌های گل و برگ سال آینده درختان پسته شده و باعث ایجاد خسارت کیفی و کمی محصول می گردد.

مدیر حفظ نباتات استان بهترین و موثرترین روش مبارزه با پسیل پسته رااعمال مدیریت تلفیقی دانست و گفت: در روش مدیریت تلفیقی از فصل زمستان تا پس از برداشت محصول پسته، رسیدگی هایی به باغ از جمله حذف علف‌های هرز، هرس، شخم زدن زمین، استفاده از روش‌های غیرشیمیایی و بیولوژیک، استفاده از کارت‌ها و نوارهای زرد برای کنترل آفات به ویژه پسیل پسته توصیه می‌شود.

یوسفی عنوان کرد: کشاورزان می بایست سموم مورد نیاز خود را بر اساس توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی و کلینیک‌های گیاهپزشکی از فروشندگی‌های مجاز تهیه کنند.

بیش از ۱۹ هزار هکتار استان زیرکشت پسته است

هاشم ولی پور مطلق مطلق رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: ۱۹ هزار و ۸۲۲ هکتار از اراضی خراسان جنوبی زیر کشت پسته است.

وی با بیان اینکه بیشترین سطح زیرکشت مربوط به شهرستان بشرویه با ۶۹۲۶ هکتار است، افزود: زمان برداشت از نیمه اول شهریور تا اواسط مهرماه است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه پیش بینی می‌شود امسال ۹۶۶۸ تن پسته از باغات برداشت شود، بیان کرد: از این میزان برداشت،۳۸۶۷۲۰۰میلیون ریال عاید کشاورزان خراسان جنوبی می‌شود.

وی ادامه داد: طی سال گذشته ۱۵ هزار و ۴۲۷ تن پسته از سطح ۱۹ هزار و ۸۲۲ هکتار برداشت شده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی یادآورشد: پسیل پسته، پروانه چوبخوار، سوسک سرشاخه خوار پسته و زنجره و سن مهمترین آفات باغات پسته است.

باید گفت؛ کشاورزان زحمت زیادی در فرآیند تولید پسته دارند و تلاش بسیاری انجام می‌دهند تا پسته این طلای سبز به ثمر بنشیند، پس چه خوب است دسترنج آن‌ها درست خریداری شود و متولیان کشاورزی برای بهبود وضعیت تولید راهکارهای مناسب به باغداران ارائه دهند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.