کد خبر : 60992
تاریخ انتشار : چهارشنبه 5 دی 1403 - 9:20

وزیر جهاد کشاورزی:

مزارع را شناسه‌دار می کنیم / روی توان بخش خصوصی حساب باز کرده‌ام / در عزل و نصب‌ها اهل مشورت هستم / به نقش فعلی تشکل ها در بازار کشاورزی قانع نیستیم / آماده‌ایم امور را به تشکل‌ها واگذار کنیم

مزارع را شناسه‌دار می کنیم / روی توان بخش خصوصی حساب باز کرده‌ام / در عزل و نصب‌ها اهل مشورت هستم / به نقش فعلی تشکل ها در بازار کشاورزی قانع نیستیم / آماده‌ایم امور را به تشکل‌ها واگذار کنیم
روی توان بخش خصوصی حساب باز کرده‌ام

وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه بازار محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی از یک ثبات نسبی برخوردار است، گفت: با حمایت از تولید داخلی، تلاش می‌کنیم مشکلی برای سفره و معیشت مردم رخ ندهد.

به گزارش دهقان نیوز به نقل از ایانا، غلامرضا نوری در نخستین نشست خبری خود که با حضور خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی برگزار شد با تاکید بر لزوم همکاری نزدیک میان رسانه ها و وزارت کشاورزی گفت: رسانه‌ها نقش بسیار مهم و رسالت بسیار سنگینی در حوزه‌های مختلف برعهده دارند که از جمله مهمترین کارکردهای رسانه‌ها نقش‌آفرینی در عرصه گردش آزاد اطلاعات، اطلاع‌رسانی‌ها، شفاف‌سازی‌ها و نقدها است.

وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: رسانه‌ها به مدیران کشور کمک می‌کند تا مسیر را صحیح‌تر و دقیق‌تر طی کنند، نقدهایی که از سوی رسانه‌ها مطرح می‌شود بازتاب نظرات مردم و افکار عمومی است، بنابراین از نقد و نقش رسانه‌ها استقبال می‌کنیم.

وی ادامه داد: بخش مهم وظیفه ذاتی رسانه در بخش کشاورزی ترویج و اطلاع‌رسانی است و با این نقش‌آفرینی نیازمندیم، باید از ظرفیت رسانه‌ها برای انتقال پیام‌های فنی و پیام‌هایی که توسط مراکز تحقیقاتی و تصمیم‌سازی به مردم و بهره برداران استفاده شود، البته تاکنون رسانه‌ها به خوبی با بخش کشاورزی و مجموعه وزارتخانه همکاری کردند.

نوری عنوان کرد: راهبرد دولت چهاردهم با شعار وفاق ملی با تاکیداتی که شخص رییس جمهوری دارند و بر اساس وعده‌هایی که به مردم داده‌اند شفافیت و صداقت با مردم است، ما همین راهبرد را سرلوحه کار قرار دادیم و مسائل و موضوعات را خیلی شفاف و صادقانه با مردم و اهالی رسانه مطرح خواهیم کرد.

وزیر جهاد کشاورزی در خصوص عملکرد ۱۲۰ روز نخست فعالیت خود در این وزارتخانه، اظهار داشت: از زمان حضور در وزارت جهاد کشاورزی تلاش کردیم مشکلات و موانع را احصاء کنیم، هسته‌های کلیدی را تشکیل دهیم و برای رفع و حل مسایل راهکارهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را براساس قوانین بالادستی به ویژه قانون برنامه هفتم را برنامه‌ریزی کردیم.

وی افزود: برخی مسایل را باید در کوتاه مدت و سریع برطرف می‌کردیم، یک سری مطالبات وجود داشت که کشاورزان اعم از گندمکاران یا سایر محصولات از دولت داشتند که برای آنها‌ برنامه ریزی لازم و پیگیری‌ها انجام شد و با کمک دیگر بخش‌های دولت پرداخت آن انجام شد، از سوی دیگر در بحث تسهیلات در حوزه هایی مثل حوزه مکانیزاسیون چند سالی بود که قطع شده بود و اکنون برقرار شده است.

وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: موضوع قیمت‌گذاری و سیاست‌گذاری برای حمایت از تولید پررنگ‌تر دیده شد و در یک فاصله کوتاه شاید کمتر از دو ماه نزدیک به ۲۰ قلم از کالاهای اساسی کشاورزی قیمت‌گذاری شد.

وی گفت وزارت کشاورزی مسئول و متولی تولید محصول و تنظیم بازار است سعی و تلاش ما در وهله اول حمایت از تولید است، ابتدا باید محصولات تولید شود تا بتوانیم تنظیم بازار را اجرایی کرده و برای آن برنامه‌ریزی کنیم.

نوری تصریح کرد: سیاست گذاری ها و قیمت گذاری در راستای حمایت از تولید داخل است ولی به ناچار در بعضی بخش‌ها همچنان نیازمند واردات هستیم، البته تلاش می کنیم واردات با شفافیت بیشتر و رفع هرگونه انحصار و حداکثر صرفه‌جویی در هزینه‌های ارزی انجام شود.

وی با بیان اینکه سامانه‌هایی برای شفافیت در وزارت جهاد کشاورزی طراحی شده است؛ تاکید کرد: از بین بردن هرگونه امکان انحراف و فساد و همچنین کاهش هزینه‌ها در حوزه واردات که در این حوزه مشخصاً به معنای کاهش هزینه‌های ارزی است به طور جدی در مجموعه وزارتخانه دنبال می‌شود.

وزیر جهاد کشاورزی حمایت از تولید را اولویت وزارت جهاد کشاورزی دانست و گفت: با توسعه تولیدات داخلی و تولید صادرات‌محور بازار را تنظیم می‌کنیم.

نوری در پاسخ به سوالی درباره تعهدات ارزی اظهار داشت: با توجه به برنامه تعهد ارزی، بخش قابل توجهی از تعهدات ارزی برمی‌گردد و دستگاه‌های متولی دیگری در دولت نیز این موضوع را پیگیری می‌کنند.

وزیر جهاد کشاورزی درباره صادرات محصولات کشاورزی که از ارز ترجیحی استفاده می‌کنند، گفت: برای محصولاتی که در تولید آنها به طور مستقیم از ارز ترجیحی استفاده می‌شود، برنامه صادراتی مشخصی وجود ندارد. با این حال، برای تنظیم بازار و جلوگیری از کمبود، تولید افزایش می‌یابد و مازاد تولید صادر می‌شود. در این موارد، تفاوت نرخ ارز از صادرکننده دریافت و به حساب خزانه دولت واریز می‌شود.

نوری به تاثیر FATF بر بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: FATF یک سری اقدامات مالی بین‌المللی دارد که تجارت بین‌المللی کشور نیز از آن متاثر است. ما از ۴۱ اقدام الزامی FATF، حدود ۲۰ اقدام در کشور عملیاتی شده است. کنوانسیون پالرمو و CFT هم در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح است، اخیراً جلساتی در دولت برگزار شده و قرار است بقیه اقدامات نیز به طور جدی دنبال شود تا کشور بتواند از امکانات بین‌المللی آن استفاده کند تا به محدودیت‌های آن برخورد نکند.

وی با اینکه همه وعده‌های دولت چهاردهم و رئیس جمهور، با جدیت دنبال می‌شود، یادآور شد: دولت چهاردهم به وعده‌های خود عمل می‌کند، هرچند که ممکن است با آرامی پیش برود یا بازتاب‌های رسانه‌ای آن کم باشد. در دو هفته گذشته، جلسات متعددی در دولت درباره FATF برگزار شده و کارهایی در حال پیشرفت است.

نوری درباره شایعات واردات برنج فاسد، توضیح داد: مساله بررسی برنج‌های وارداتی به حدود ٢ ماه پیش برمی‌گردد و نباید نگرانی ایجاد کند. برخی ادعاها مبنی بر فساد برنج‌ها نادرست است.

وزیر جهاد کشاورزی توضیح داد: یک بازرگان خارجی، برنجی را با قیمت مشخص به یک شرکت ایرانی فروخته اما سپس آن را با برنج ارزان‌تر مخلوط کرده است. این موضوع در آزمایشگاه‌های داخلی بررسی و در آزمایشگاه مرجع خارجی هم تأیید شده است. در نهایت، شرکت ایرانی موظف است با بازرگان خارجی مشکل را حل کرده و برنج را با قیمت واقعی تحویل دهد یا آن را برگرداند. هیچ آلودگی قارچی یا میکروبی در این برنج‌ها وجود ندارد و سلامت آن‌ها تایید شده است.

وزیر جهاد کشاورزی در مورد ذخایر استراتژیک بیان کرد: کشور در محصولات اساسی مانند گندم به خودکفایی رسیده و همیشه ذخایر استراتژیک را حفظ می‌کند. برای برنج نیز برنامه‌ریزی شده تا به خودکفایی ۱۰۰ درصدی برسیم. با این حال، به دلیل شرایط قیمتی و انبارداری، بخشی از برنج وارداتی همچنان نیاز است.

وی تاکید کرد: اولویت خرید برنج از کشاورزان داخلی است تا از تولیدکنندگان داخلی حمایت شود. این سیاست در مورد چای نیز به کار گرفته شده است.

نوری درباره تکالیف وزارت جهاد کشاورزی در برنامه هفتم، گفت: قانون برنامه هفتم پیشرفت، به عنوان برنامه اصلی دولت قرار گرفته است، هدف ما اجرای کامل برنامه هفتم پیشرفت است؛ منابع لازم برای اجرای برنامه  تامین شود، اجرایی خواهد شد.

وی افزود: برخی اقدامات برای تحقق برنامه هفتم نیازمند منابع مالی است که شاید در شرایط فعلی اقتصاد کشور، در زمان مقرر محقق نشود، که طبیعتاً روی عملکرد در آن حوزه تاثیر خواهد گذاشت اما ما مصمم هستیم که با اولویت بندی، با کمترین منابع، بیشترین ارزش افزوده را برای تولیدات کشاورزی محقق کنیم.

نوری خاطرنشان کرد: با استفاده از بهره‌وری و توان کارشناسی و تحقیقاتی که در وزارت جهاد کشاورزی داریم، با کمک بهره‌برداران کشاورزی، حتی در شرایط کمبود منابع مالی مورد نیاز اهداف مد نظر برنامه را عملیاتی می‌کنیم.

وی گفت: البته در برخی از محصولات این احتمال وجود دارد که اهداف بیشتری نسبت به تکالیف موجود محقق شود. به عنوان مثال  برنامه بر این است که واردات شکر را در انتهای دولت چهاردهم به صفر برسانیم. در مورد محصولات گرمسیری به ویژه موز نیز که سالانه حجم بالای واردات و خروج ارز را داریم، بنا داریم با تکیه بر امکانات فنی و بهره‌وری در حوزه کشاورزی، تا پایان دولت به خودکفایی نزدیک شویم.

وزیر جهاد کشاورزی گفت: در بعضی از حوزه‌ها از جمله در حوزه‌های آب و خاک و مصرف بهینه آب، قطعاً نیازمند منابع مالی هستیم که امیدواریم بتوانیم برای بخش کشاورزی، کارسازی لازم انجام شود.

نوری با تاکید بر سلامت محصولات کشاورزی ایران خاطرنشان کرد: از آنجا که مواد اصلی سموم ما غالبا از محل واردات تامین می‌شوند، مقدار واردات آنها به کشور مشخص است. به نسبت خیلی کشورها سم کمتری استفاده‌ایم و محصولات ما از بسیاری از کشورها سالم‌تر است.

وی با بیان اینکه طبق قانون محصولات و مزارع را شناسه‌دار خواهیم کرد، گفت: با استفاده از توان فنی موجود در کشور و سازمان‌ نظام مهندسی کشاورزی و نظام دامپزشکی، و بازوهای فنی که وزارتخانه و همچنین خود بهره‌برداران، شناسه‌دار کردن مزارع اجرایی می‌شود.

وی اضافه کرد: همه سموم و کودهای شیمیایی باید از استانداردهای لازم برخوردار شوند. استاندارد ۳۰ مورد سم را تا پایان سال تعیین تکلیف می‌کنیم. حدود استاندارد  مصرف آنها  تعیین خواهد شد، از مصرف خارج از استاندارد جلوگیری خواهیم کرد.  سمومی وارداتی که از استانداردهای پایین‌تری برخوردار هستند طور جدی تحت کنترل خواهند بود.

وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با بحث افت ۳۰ درصدی محصولات کشاورزی به سبب قطع برق گفت: البته  نمی‌توان روی عدد افت تولید تاکید کرد، ولی قطعاً تاثیر ناترازی انرژی در همه بخش ها غیر قابل انکار است.

وی تصریح کرد: در دولت به این نقطه‌نظر مشترک رسیدیم که بخش کشاورزی نمی‌تواند تعطیل شود و شرایط متفاوت است و افت انرژی و قطع برق در این بخش، در هفته بعد یا ماه بعد قابل جبران نیست. بنابراین قرار شده که بخش کشاورزی در آخرین اولویت اعمال برنامه‌های احتمالی قطعی قرار بگیرد.

وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: به دلیل تنش‌های ارزی در نرخ ارز ترجیحی که سه سال قبل اتفاق افتاد، دامداری‌های کشور، به ویژه دام سبک، دچار آسیب شدند، در حال حاضر حدود ۲۰ درصد گوشت مورد نیاز کشور سالانه وارد می‌شود که از این میزان، تنها ۷ درصد آن با نرخ ارز ترجیحی و ۱۳ درصد آن با نرخ توافقی وارد می‌شود.

نوری تأکید کرد: یکی از سیاست‌های اصلی این وزارتخانه کاهش واردات و حمایت از تولید داخلی است. تولید و افزایش تولید گوشت فرآیندی زمان‌بر است که حداقل یک سال و در برخی برنامه‌ریزی‌ها شاید سه تا چهار سال زمان ببرد تا به هدف خودکفایی و حمایت از تولید داخلی برسیم، در این مدت، باید بازار داخلی نیز تأمین شود تا گوشت مورد نیاز مردم فراهم گردد.

وی خاطرنشان کرد: کاهش واردات گوشت از ۲۰ درصد به ۷ درصد با نرخ ارز ترجیحی، دقیقا در راستای حمایت از تولید داخلی بوده است و این سیاست همچنان ادامه خواهد داشت. هدف این است که در آینده نزدیک، واردات گوشت به صفر برسد و کشور به خودکفایی کامل در این حوزه دست یابد.

وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با تأمین و‌ ثبات بازار گفت: موضوع معیشت مردم یکی از مهمترین دغدغه‌های دولت و رئیس جمهور  است. دهک‌هایی از جامعه که سطح درآمدی پایینی دارند، از هر تکانه‌های قیمتی و از هر نوع تورم سفره، به طور جدی آسیب می‌بینند.

وی تصریح کرد: همه اعضای دولت مکلف شده‌ایم اثرات احتمالی سیاست‌های وزارت کشاورزی  روی سفره مردم و اقشار مختلف جامعه، به یک طریق دیگری، مستقیم و یا غیر مستقیم جبران شود.

وی گفت: تاکید رییس جمهور بر این است که هرگونه اصلاحاتی که کشور اعمال می شود، در جهت حمایت از تولید داخل باشد. در شرایط فعلی ثبات نسبی بازار و مواد غذایی دقیقاً بنا بر همین حمایت‌های رئیس جمهور، و برنامه‌هایی که دولت برای حفظ معیشت مردم و مراقبت از سفره مردم دارد باز می‌گردد.

نوری در ارتباط با خودکفایی گندم گفت: ما به عنوان ذخایر استراتژیک و بخشی هم برای اختلاط برای بهبود آرد نانوایی‌ها، واردات جزئی گندم هم داریم. ولی این خودکفایی هم در وهله اول با همت تولیدکنندگان و کشاورزان  زحمتکش و در مرحله بعدی مروجین محققین کشاورزی محقق شده است.

وزیر جهاد کشاورزی درباره بودجه کشاورزی در سال ١۴٠۴ بیان کرد: بودجه سال آینده برای کالاهای اساسی شامل دارو، تجهیزات پزشکی و سایر کالاهای اساسی نسبت به سال قبل حدود سه میلیارد دلار کاهش یافته است، این کاهش ممکن است بر محصولات اساسی تأثیرگذار باشد، اما این را فرصتی برای حمایت از تولید داخلی است.

نوری تأکید کرد: هرگونه تغییر سیاست در این حوزه باید با هدف حمایت از تولید داخلی و صرفه‌جویی‌های ارزی باشد. هدف این است که سفره مردم، به ویژه دهک‌های پایین جامعه، دچار مشکل نشود برنامه‌ریزی‌های لازم در این زمینه انجام شده است.

وی همچنین درباره تورم سال آینده گفت: تغییرات در نرخ ارز توافقی و کاهش ارز ترجیحی ممکن است آثار تورمی داشته باشد. تلاش خواهد شد که این آثار واقعی باشند و هیچ آثار انتزاعی یا روانی بر آنها نداشته باشد. حمایت از تولید داخلی کمک می‌کند تا شرایط اقتصادی کشور بهبود یابد و تورم کنترل شود. در نهایت، جبران آثار تورمی در مورد کالاهای اساسی و سفره مردم از راه‌های مختلف انجام خواهد شد.

وزیر جهاد کشاورزی یادآور شد: برنامه‌ریزی‌ها و سیاست‌گذاری‌های کلان با هدف بهبود معیشت مردم و حمایت از تولیدکنندگان داخلی ادامه خواهد یافت.

نوری درباره امکان تحقق وعده‌ها در حوزه کشاورزی گفت: تا امروز در دولت‌های قبلی، دستاوردهای خوبی از جمله خودکفایی گندم داشته‌اند که جای تقدیر دارد.‌ ما بنا داریم سرعت اقدامات را افزایش دهیم، پی ارزیابی هایی انجام داده ایم و با توانمندی‌های حوزه تحقیق و توسعه، باور داریم که می‌توانیم این طرح‌ها را اجرایی کنیم.

 وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: من روی توان بخش خصوصی کشور حساب باز کرده‌ام و امیدوارم با همکاری دولت و بخش خصوصی، کشاورزی کشور پویا تر شده، و با جلب سرمایه گذاری و مشارکت بخش خصوصی، بتوانیم  بسیاری از برنامه‌ها و اهداف کشاورزی کشور را عملیاتی کنیم.

وزیر جهاد کشاورزی توضیح داد: افزایش قیمت‌ها می‌تواند فرصتی برای حمایت از تولید داخلی ایجاد کند. همچنین در عین حال که به تولید توجه می‌شود، نباید از سفره مردم غافل شد و باید به معیشت آن‌ها نیز توجه کرد.

نوری به نقش تشکل‌ها اشاره کرد و بیان داشت: پیچیده‌ترین بخش تنظیم بازار به خود تشکل‌ها واگذار خواهد شد.

وی ادامه داد: در برخی حوزه‌ها وارد شده‌ایم و در بخش‌های باقی‌مانده نیز به طور جدی وارد خواهیم شد. حتی بازار واردات نهاده‌ها و صادرات محصولات نیز با ضوابط مشخص به تشکل‌ها واگذار خواهد شد.

وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرد: تشکل‌ها و نمایندگان مردم در این بخش‌ها نقش اصلی را ایفا می‌کنند و آماده‌ایم که همه امور را به آن‌ها واگذار کنیم.

در مورد عزل و نصب‌ها، وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت که اهل مشورت است و از افرادی که تجربه و شناخت دارند، مشورت می‌گیرد. تا کنون فشاری بر روی ما نبوده و سلیقه مدیریتی او این است که با فشار و حواشی از بیرون تصمیم‌گیری نکند. برخی مدیران خود درخواست کنار رفتن از مسئولیت را داشته‌اند و جایگزین‌ها بر اساس شایستگی انتخاب شده‌اند.

وزیر جهاد کشاورزی یادآور شد: شایستگی افراد مبنای انتخاب آن‌ها بوده است و در سطح مدیران ارشد وزارتخانه، دو یا سه نفر از عزیزان اهل سنت و یا پنج نفر از خانم‌ها منصوب شده‌اند. شایستگی جغرافیایی نیز در نظر گرفته شده است و هدف اصلی انجام امور سنگین و مهم با همکاری همکاران کارآمد و شایسته است.

 وزیر جهاد کشاورزی  در ارتباط  با روش دولت چهاردهم برای جلوگیری از فساد مالی در وزارت جهاد کشاورزی گفت: بخش قابل توجهی از درآمدهای ارزی کشور آن هم به شکل ارز ترجیحی، در وزارت جهاد کشاورزی مدیریت می‌شود و این وزارتخانه از نظر قانونی، مکلف است که یارانه تخصیصی توسط  حاکمیت ودولت را بر سر سفره مردم برساند.

وی ادامه داد: از آنجایی که مدیریت حجم بالایی از این ارقام به وزارت جهاد کشاورزی سپرده شده است،  مراقبت بیشتری را نیز می طلبد . موضع، راه حل و چاره اصلی ما در این خصوص شفافیت است که باعث می شود هیچ اتهامی متوجه کسی  نشود. از این رو قدم اول ما قدم اول ما ایجاد شفافیت و حذف اثرامضاهای طلایی و برقرار کردن سلامت و پاکدستی در سیستم خواهد بود.

نوری گفت: بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی،  تحت توسعه‌های شورای رقابت، مکلف هستیم که در صورت بروز انحصار برای شکستن آن اقدام کنیم. از این رو به زودی همه اطلاعات این حوزه در وب سایت و وبگاه وزارت جهاد کشاورزی  بارگزاری شده و در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.

وی به ورود وارد کنندگان و به عرصه تولید اشاره کرد و گفت: این یه اقدام خوبی است که باعث می شود تجار نیز با سرد و گرم  تولید سروکار داشته باشند تا تفاوت قیمتی اگر در قالب مشروع و قانونی در عرضه محصولات کشاورزی وجود داشته باشد، مدیریت شده و نظام‌مند باشد.

وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر محدودیت جدی آب در کشور گفت: بخش کشاورزی یک مصرف کننده آب است و تلاش می کنیم در جهت مصرف بهینه آب هزینه بکنیم. این یک اقدام بسیار ضروری است که می توناد ضمن کمک به کیفیت و کمیت محصولات تولیدی، از بحران‌های شدیدتری در سال‌های پیش رو جلوگیری کند.

وی با اشاره به جدیت وزارتخانه درر ارتباط با خاک ادامه داد: اقدامات خوبی توسط وزارت جهاد کشاورزی در این حوزه مورد تقدیر مجامع جهانی قرار گرفته است؛ ولی هنوز فضای کشور در ارتباط با خاک ما بسیار نگران کننده است. کارهایی که شروع شده و فرهنگ سازی ها، نتایج خوبی را به دنبال داشته است.

نوری در ارتباط با موضوع تغییر کاربری‌ها گفت: حل این مساله به عزم ملی نیاز دارد. این درست نیست که به عنوان مثال، یک اداره تک محصولی از دولت متولی مقابله با تغییر کاربری‌ها باشد ولی از سایر بخش ها تحت فشار قرار بگیرد. زمین قابل کشت و زراعت ما بسیار محدود است و اراضی مرغوب ما شاید ازقضا همین پنج میلیون هکتار تجاوز نکند؛ که از قضا همین ۵ میلیون هکتار همیشه مورد تهدید است.

وی افزود: از آنجا که این مناطق خاک مرغوب دارند، جمعیت و تمدن در کنار آنها شکل گرفته است و طبیعتاً باید با هدف حفظ این اراضی برای آشنایی افکار عمومی از طرف رسانه‌ها مورد حمایت قرار بگیریم. در صورتی که سرمایه ملی خاک حاصلخیز را از دست بدهیم، تا ابد امکان تحقق امنیت غذایی برای فرزندان و نسلهای آینده ما از بین خواهد رفت.

  وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به دشواری وظیفه حفظ تعادل بین منافع تولیدکننده و مصرف‌کنند گفت: امیدواریم با پیدا کردن نقطه تعادلی در این زمینه، و با نگاه به افزایش تولید، به نحو احسن مدیریت بازار را محقق کنیم.

وی افزود: نگاه بلند مدت ما تخصیص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی نیست. تاکید ما بر افزایش تولید داخل در کنار کاهش هزینه ها است که منتج به اقتصادی کردن تولید و در عین حال مقرون به صرفه کردن آن برای سفره مردم خواهد شد.

نوری ادامه داد: این سیاست بلند مدت ما است ولی در قالب برنامه کوتاه مدت، همین تنظیم بازاری که در حال حاضر با نرخ ارز ترجیحی صورت می‌گیرد، اجرا می شود.

وی با بیان این که حواس ما به تولیدکنندگان نیز هست گفت: هر کجا که در کشور تولید آسیب دیده، به تبع آن بازار نیز آسیب دیده است.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نقش نشریات تخصصی در رساندن پیام وزارتخانه به بهره‌برداران گفتدر حال حاضر ۹۰ درصد روغن در کشور از محل واردات تامین می شود از قضا مصرف آن در کشور نیز حدود یک و نیم برابر استاندارد جهانی است. دولت و خانواده ها برای تامین این محصول متحمل هزینه بالایی می شوند که از قضا منجر به بیماری نیز می شود و هزینه های سنگین درمان را نیز به جامعه تحمیل می کند.

فرهنگ سازی در این ارتباط نیاز به عزم ملی دارد که وظیفه آن بر عهده نشریات تخصصی است و ما نیز از انتظار داریم که بیشتر در جهت سیاست‌های اصولی که به نظرشان صحی می رسد؛ وزارتخانه را کمک کنند و اگر سیاستها را اشتباه می دانند، با انتقاد و پیشنهاد سازنده ما را در مسیر اصلاح راهنمایی کنند

وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط به ارزیابی عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در دولت چهاردهم، با اشاره به این که زمان زیادی از آغاز به کار دولت چهاردهم نگذشته است گفت: هنوز برای این که وزارت جهاد کشاورزی حاضر به عملکرد خود نمره‌ای بدهد زود است و منطقی این است که دست کم یک سال از اجرای سیاستهای جدید گذشته و بعد در نشست دیگری با خبرنگاران به ارزیابی این عملکرد بپرداریم.

وی در ارتباط تامین بازار شب عید و ماه مبارک رمضان گفت: با کمک تشکل های تخصصی در حوزه‌های مختلف و سازمان تعاون روستایی، نیز اتحادیه‌ها و تعاونی‌های روستایی، هماهنگی‌های لازم را در سراسر کشور برای تامین اقلامی که بیشتر مورد نیاز این ایام هستندانجام شده؛ تا محصولات مناسب با قیمت‌های مناسب در اختیار مردم قرار بگیرد.

وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با خبر مسدود شدن ثبت سفارش واردات چای با هدف عرضه چای بی کیفیت دبش گفت: حدود ۳۰ هزار تن تولید چای در کشور داریم و حدود ۳۵ هزار تن هم باید وارد کشور کنیم که بتونیم نیاز بازار را برآورده بکنیم. اقدامات لازم برای واردا انجام شده و حدود ۷۰ درصد از این ۳۵ هزار تن ثبت سفارش شده است.

وی افزود: این ثبت ها در ارتباط با خرید چای داخلی بوده است. البته تا امسال آثار خرابی که چای دبش در بازار چای تولید داخل ایجاد کرد وجود دارد. چرا که در یک سال بیش از سه برابر نیاز چای وارد کشور شده هنوز بعد از گذشت ۲ سال بازار را تحت تاثیر قرار داده است.

نوری ادامه داد: ولی در حال حاضر شرایط به حالت عادی بازگشته و ثبت سفارشات هم طبق روال بر اساس نیازی که بوده انجام گرفته است.

وی اضافه کرد: برای جلوگیری از بروز مجدد اتفاقاتی از این دست، انضباط محکم و جدیدی را در ثبت سفارش‌ها برقرار کردیم که زمان مشخص و محدودی برای ثبت سفارش و واردات کالا وجود دارد که امکان ثبت سفارش در یک زمان و انجام واردات در زمان دیگری که کشور به محصول نیاز ندارد، اتفاق نیوفتد.

وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با موضوع قیمت گذاری دستوری گفت: این فقط در مورد محصولاتی جایز است که یارانه مستقیم به آن تخصیص پیدا می کند ولی برای دیگر کالاها ما مجاز به قیمت‌گذاری نیستیم.

وی ادامه داد: اخیراً در برخی از کالاها، نه صرفاً محصولات کشاورزی، تفاوت قیمت‌هایی مشاهده می شود که در ارتباط با آن، ستاد تنظیم بازار فعال شده است که البته بعضی معتقدند که این ستاد، با آن قوانینی که وضع‌شده دیگر نباید فعالیت کند. اما از طرفی، حکمرانی عاقلانه و منطقی نیز ایجاب می کند که در مواردی باید نظارت و کنترل صورت بگیرد.

نوری افزود: مورد دیگر، قانون دیگری است که ما را در ارتباط با ممنوعیت صادرات با هدف تنظیم بازار محدود کرده است؛ که این یکبار در مورد محصول کره، اتفاق افتاد و ظرف سه روز وزارت خانه را محکوم شد و این ممنوعیت شکست. هدف این است که بازرگان بتواند تعهدات خارجی خودش را مشخص کند و آنها را تضمین بکند.

وی خاطرنشان کرد: بنابراین برای اینکه با چنین بی انضباطی‌هایی در سال آینده، در بازار اتفاق نیوفتد، و صادرکنندگان و بازار داخلی دچار آسیب نشوند، از یکسال قبل همه ضوابط و شرایط را به مراجع ذیربط اعلام کردیم؛ که سال آینده صادرات محصولات ما در این اندازه، در این فصل، به این مقدار و با این محدودیت‌ها مواجه خواهد بود. هدف ما تولید صادرات محور، و کسب تراز تجاری مثبت است.

وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که ما در یک سری از محصولات مزیت‌های نسبی خوبی داریم، گفت: باید تولید این محصولات را افزایش داده، صادر کنیم، و ما به ازای آن، بعضی از محصولاتی که اقلیم ما اجازه تولید آن را نمی دهد یا مزیت پایینی برای ما دارد را وارد کنیم.

وی تاکید کرد:اصلاح تراز تجاری، و تراز تجاری مثبت در بخش کشاورزی هدف ما در وزارت جهاد کشاورزی است که بنابراین، حمایت از صادرات هم یکی از برنامه‌های اولویت دار ما است. دوست داریم بازرگانان و صادرکنندگان ما هم بدون مواجهه با قوانین دست و پاگیر، بتوانند کار خود را ادامه دهند که این، عین کمک به تولید کننده است.

نوری در مورد تامین ارز برخی از کالاهای اساسی گفت: در مورد تامین ارز به ویژه در ارز مواد اولیه مورد نیاز برخی کودهای شیمیایی، در دو هفته گذشته جلسات متعددی برگزار شده، و تقریبا مشکل موجود رفع شده است. البته مشکل ایجاد شده از طرف وزارت جهاد کشاورزی نبود. اینها تولیدکنندگان مشابه در کشور زیاد دارند که تنها بخشی از لاین تولیدکنندگان با ما قرارداد دارند و کود خود را در چرخه نظارت شده، تحویل کشاورزان می دهند.

وی اضافه کرد: بنابراین چون اختلاطی در بازار در ارتباط با محصولاتی که یکی از منشاء ارز ترجیحی و دیگری از منشاء ارز غیر ترجیحی بود توسط دستگاه های نظارتی ناظر بر بازار محل ایراد قرار گرفته بودند، که برای آن هم سازوکاری تهیه شد که همین روزها این مشکل نیز حل و فصل می‌شود.

وزیر جهاد کشاورزی گفت: من با این موضوع صادرات مجدد، یا اینکه ما گندم را وارد کرده، و پس از تبدیل آن به آرد مجدداً صادر بکنیم کاملا موافقم. ظرفیت موجود در کشور در این ارتباط بسیار زیاد است.

وی توضیح داد: در حال حاضر حدود ۳۵ درصد ظرفیت آردسازی‌های ما فعال است که حتماً می توانیم از این ظرفیت خالی استفاده کنیم. البته در خصوص موضوع آرد و نان و گندم، مباحث مفصلی در کارگروه‌های مختلف دولت در حال طرح است و در این قالب مباحث‌فنی را دنبال می کنیم تا مردم به نان با کیفیت و با قیمت مناسب دسترسی داشته باشند.

نوری در ارتباط با احصاء آمار قابل اتکا در بخش کشاورزی گفت: سرشماری کشاورزی هر ۱۰ سال، توسط مرکز آمار ایران انجام می شود که اخیرا نیز دور جدید آن انجام شد. این آمار پایه و قابل اتکای بخش،کشاورزی است؛ ولی از آنجا که این آمار ۱۰ ساله است، نمی تواند بسیاری از تغییرات حوزه کشاورزی را که در این بین رخ می دهند لحاظ کند. ما در وزارت جهاد کشاورزی تلاش داریم که با تقویت رصدخانه کشاورزی این وزارتخانه، آمار و اطلاعات دقیق به روز و به لحظه‌ای را از بخش کشاورزی داشته باشیم تا برنامه‌ریزی‌‌ها نیز دقیق باشند.

وی در ارتباط با طرح یک میلیارد درخت گفت: این از مجموعه اقداماتی است که در برنامه های بالادستی کشور نیامده است، ولی ما به صورت فوق‌العاده آن را در دستور کار قرار داده ایم. اصل کار،  بسیار کار درستی است. ولی با توجه به منابع، و توان تولید نهالستان‌های ما با توسل به مقدار آب دست در دسترس، تعداد کاشت سالانه نهال مستلزم  موضوعات فنی متعددی است که بنا داریم در هیأت اندیشه ورزی ای که در این ارتباط،تشکیل داده ایم، مسائل را مورد طرح و بررسی قرار داده، تا مسیر را دقیق تر و بدون اشکال بپیماییم.

وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به سوالی درباره الگوی کشت و چالش‌های اقلیمی اعلام کرد: موضوع کشت بر اساس مزیت‌های موجود در هر منطقه، همیشه مدنظر بوده است.

وی توضیح داد: مثلاً برنج در یزد کشت نمی‌شود، اما در رشت کشت می‌شود، زیرا آنجا مزیت کشت برنج دارد. اما در سال‌های اخیر به دلیل مواجهه با محدودیت‌های جدید، از جمله تغییرات اقلیمی و افزایش دمای زمین، نیاز به بازنگری در الگوی کشت بیش از پیش احساس می‌شود.

وی ادامه داد: بازنگری الگوی کشت بر اساس شرایط موجود و وضعیت منابع تولید ضروری است و باید تعیین شود که در کدام شهرستان و اقلیم، کشت کدام محصول اقتصادی‌تر و بهتر است.

وزیر جهاد کشاورزی افزود: این برنامه، جزء تکالیف قانونی برای سال جاری است و مرکز سازمان آموزش کشاورزی با همکاری تخصصی در سطح کشور، آن را طراحی و با برش‌های استانی و شهرستانی ابلاغ کرده است. بخش قابل توجهی از این برنامه در حال اجراست.

وی گفت: اجرای کامل این الگو نیاز به منابع مالی دارد. در حال حاضر، این برنامه در حد توصیه قانونی است و امکاناتی که در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد، با قیمت ترجیحی ارائه می‌شود. اما برای اجرای گسترده‌تر این الگو، نیاز به منابع مالی بیشتر وجود دارد تا کشاورزانی که این توصیه‌ها را عملی می‌کنند، متضرر نشوند.

در پایان، وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرد: تا حدود ۸۰ درصد از اهداف این برنامه محقق شده است و برای تکمیل آن، منابع مالی بیشتری نیاز است.

وی ابراز امیدواری کرد که با حمایت‌های مالی و اجرایی لازم، این الگوی کشت به صورت کامل اجرا شود.

وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: برنامه‌های عملیاتی وزارت جهاد کشاورزی در حوزه‌های منابع طبیعی و زراعت به طور دقیق تدوین شده‌اند.

وی توضیح داد: بخشی از این برنامه‌ها با همکاری مردم و سرمایه‌گذاری منابع از محل ستاد احیا اجرا شده‌اند و موثر بوده‌اند. با این حال، ادامه این برنامه‌ها نیازمند تامین منابع مالی است و برای جایگزینی معیشت کشاورزان و حمایت از رشته‌های مختلف کشاورزی، نیاز به پرداخت‌های مستقیم و غیرمستقیم است.

وی افزود: در مواردی که مردم خودشان همکاری می‌کنند، کار به خوبی پیش می‌رود، اما در مواردی که نیاز به حمایت مالی دارند، ادامه کار مشروط به تامین اعتبار است.

وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: دولت اخیراً جلساتی را در این خصوص برگزار کرده و با ریاست معاون اول، دنبال اجرای برنامه‌هایی است که در سال‌های گذشته انجام گرفته و به حفظ منابع طبیعی و دریاچه‌ها کمک کرده است.

نوری ادامه داد: همکاری مردم نقش مهمی در موفقیت برنامه‌های کشاورزی دارد و دولت نیز تلاش می‌کند تا با حمایت‌های مالی و اجرایی لازم، این برنامه‌ها را به خوبی پیش ببرد.

وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با سهم تشکل ها در مدیریت بخش کشاورزی گفت: در حال حاضر به صورت منظم، تشکل ها حتی در جلسات تصمیم گیری ما حضور دارند. البته ما به این شرایط قانع نیستیم و قصد داریم نقش تشکل‌ها را از این نیز بیشتر کنیم بسته به میزان اراده و توان تشکل‌ها در امر تنظیم بازار از توان آنها بهره خواهیم برد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.