یک بار دیگر میتوانیم به خودکفایی گندم برسیم / اگر بناست تولید افزایش پیدا کند، پایداری تولید مهمتر است
دهقان نیوز / با تحقق این عدد یک بار دیگر میتوانیم به خودکفایی گندم برسیم و حتی بتوانیم این محصول را صادر کنیم.
دهقان نیوز / با تحقق این عدد یک بار دیگر میتوانیم به خودکفایی گندم برسیم و حتی بتوانیم این محصول را صادر کنیم.
عبدالمهدی بخشنده، معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی دهم خرداد جاری در جریان سخنرانی گردهمایی سراسری مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی، هنگامی که به موفقیتهای بخش کشاورزی اشاره میکرد، افتخار ارائه نخستین گزارش ملی در مجلس جدید را مربوط به کشاورزی دانست و گفت: “قرار است این گزارش در صحن مجلس توسط حجتی قرائت شود و بر این اساس، موضوع کشاورزی بهعنوان نخستین بخشی است که در مجلس دهم، ارائه خواهد شد.” روزی که امروز روز موعود آن بود و محمود حجتی بهعنوان نخستین وزیر دولت تدبیر و امید، برای ارائه گزارش در صحن علنی امروز مجلس حاضر شد و در ابتدای سخنانش با اشاره به این که کشورهای در حال توسعه در تولید غلات، به کشورهای توسعهیافته وابسته خواهند شد، اظهار داشت: کشورهای در حال توسعه با وجود افزایش تولید وابستهتر میشوند و کشورهای توسعهیافته روزبهروز تولیداشان بیشتر از نیاز میشود و بازار جهانی را به قبضه خود درمیآورند.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در سال ۲۰۰۱ ضریب خودکفایی کشورهای در حال توسعه ۹۱ درصد بوده که در سال ۲۰۵۰ به ۸۶ درصد کاهش پیدا خواهد کرد. این در صورتی است که کشورهای صنعتی با وجود رویارویی با مشکلات زیستمحیطی، تلاش میکنند تولیدشان را افزایش دهند و سهم خود را در امنیت غذایی دنیا حفظ کنند.
البته وی در ادامه در حالی که این روزها پیگیر مصوبه دولت برای پرداخت یارانه صادراتی به فرآوردههای لبنی است، گریزی هم به بازار جهانی شیر زد و خاطرنشان کرد: در بخش شیر هم وضعیت به همین صورت است و تولید کشورهای صنعتی روزبهروز بیشتر میشود و تولیدشان از تقاضا پیشی میگیرد.
اشاره حجتی به مصوبه سنای آمریکا برای پرداخت سالانه ۱۰۰۰ میلیارد دلار به بخش کشاورزی
حجتی در ادامه سخنانش به خساراتی اشاره کرد که وقتی کشاورزی بهدلیل قرار گرفتن در معرض بیماریها، آفات و سرما و گرما و سیل و خشکسالی آسیبپذیر است و عمدتاً در دنیا مورد حمایت و پشتیبانی و دریافت یارانه قرار میگیرد، ارتباط داشته و دارد.
وی با تأکید بر اینکه کشورهای صنعتی روزانه بیش از ۱۰ میلیارد دلار یارانه به این بخش پرداخت میکنند از اتحادیه اروپا مثال زد که سالانه فقط ۴۰ میلیارد یورو به تولیدکنندگان غلات یارانه میدهد؛ به عبارتی حدود ۴۰ درصد بودجه بخش کشاورزی اروپا بهصورت یارانه اختصاص پیدا میکند. البته این تنها مثال مستند و جالب توجه وزیر جهاد کشاورزی به نمایندگان تازه وارد به مجلس نبود، بلکه او به مصوبه سنای آمریکا نیز اشاره کرد که در سال ۲۰۱۳ قانونی را تصویب کرد که به مدت ۱۰ سال سالانه ۱۰۰۰ میلیارد دلار به بخش کشاورزی اختصاص دهند.
تلنگر وزیر جهاد کشاورزی به مخالفان خرید گندم داخلی با نرخ بیشتر از قیمت جهانی
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با اشاره به کشور ژاپن که قیمت تمامشده محصول برنج آن بیش از قیمت بازار جهانی است، ادامه داد: بعضی وقتها با این پرسش روبهرو میشویم که چرا قیمت محصولی در داخل بیشتر از قیمت بینالمللی است. این در حالی است که باید هر محصول را با توجه به اقتصاد داخلی آن کشور مقایسه کرد. کسانی که میگویند قیمت گندم چند ریال بیشتر از بازار جهانی است و بنابراین باید گندم وارد کنیم به این مسئله توجه داشته باشند.
حجتی بخش دیگری از گزارش خود را به وضعیت ایران در بخش کشاورزی اختصاص داد و تصریح کرد: اگر بناست تولید افزایش پیدا کند، پایداری تولید مهمتر است. برای اینکه تولید پایدار باشد، نخستین نکته حفظ منابع پایه یعنی آب و خاک است. ما با این نگاه، اساس را بر افزایش بهرهوری و اقتصادی کردن تولید گذاشتهایم.
وی به طرحهای در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی نیز اشاره کرد و یادآور شد: ساخت شبکههای آبیاری بهزیستی، که نزدیک به ۲۰ میلیون هکتار اجرا شده و توسعه سامانههای نوین محورهایی هستند که در دستور کار قرار دارند. در برنامهای که تهیه کردهایم در یک افق ۱۰ ساله، چهار میلیون هکتار مشمول این طرح میشود و امسال نیز بنا بر اعتبارات پیشبینیشده ۲۵۰ هکتار مشمول این طرح خواهند شد.
حجتی همچنین از مجلس برای ابلاغ سالانه یکهزار میلیارد تومان برای آبیاری نوین تشکر کرد و گفت: نوسازی اراضی، عملیات خاک ریزی و توسعه مکانیزاسیون بخش کشاورزی نیز از مواردی هستند که وزارت جهاد کشاورزی به آنها اهتمام دارد. در این سالها با پشتیبانی بانک کشاورزی، خط اعتباری پیشبینی شد و دوهزار و ۵۰۰ میلیارد تومان جذب شد.
وی درباره تولید نهایی تأکید کرد: این کار متکی به تحقیقات دانش بنیاد است و اگر ما بتوانیم به جای این که بذر را در خاک بکاریم نهال را بکاریم بیش از ۳۰ درصد در مصرف آب صرفهجویی میشود و زمان تولید نهایی یک تا یک ماه و نیم کاهش پیدا میکند. همچنین توسعه گلخانهها مصرف آب را به ۱۰ درصد کاهش میدهد.
وزیر جهاد کشاورزی درباره طرحهای آبخیزداری نیز توضیح داد: طرح ۱۱ میلیون هکتاری را در افق ۱۰ ساله تعریف کردیم. این کار باعث کاهش مصرف آب، حفظ پوشش گیاهی و جلوگیری از فرسایش خاک میشود.
حجتی در بخش دیگری از صحبتهای خود به تنوع اقلیمی و مزیتهای ایران در بخش کشاورزی پرداخت و افزود: مزیتهای خاصی داریم که در کمتر جای دنیا در کنار هم قرار دارند. ما در گیاهان دارویی و محصولات باغی نیز دارای مزیت هستیم. بر همین اساس در یک برنامه میان مدت، اعلام کردیم که میتوانیم تراز تجاری بخش کشاورزی را به صفر برسانیم. ما در سه سال گذشته وضعیت قابل توجهی داشتیم و امیدواریم بتوانیم در یک افق پنجساله آن را به صفر برسانیم.
وی درباره کاهش واردات شکر در سالهای اخیر نیز توضیح داد و خاطرنشان کرد: در تلاش هستیم که در یک دوره میانمدت و کوتاهمدت با حمایت از کشت چغندر واردات شکر را به حداقل کاهش دهیم.
تدارک برای خوداتکایی و سپس صادرات گندم/ پیشبینی خرید ۱۰ میلیون تن گندم در سال ۹۵
وزیر جهاد کشاورزی همچنین با اشاره به پیشبینی خرید ۱۰ میلیون تن گندم در سال ۹۵ ادامه داد: با تحقق این عدد یک بار دیگر میتوانیم به خودکفایی گندم برسیم و حتی بتوانیم این محصول را صادر کنیم.
حجتی از افزایش ذخایر محصولات راهبردی مثل گندم، برنج و مرغ خبر داد و تصریح کرد: در بخش برنج معتقدیم که فقط در گیلان و مازندران باید کشت صورت بگیرد. در بخش برنج معتقدیم که با توجه به محدودیتهای آبی فقط باید در گیلان و مازندران کشت داشته باشیم. درباره دانههای روغنی نیز وضع خوبی نداریم و درصد خودکفایی کشور زیر ۱۰ درصد است. افق ۱۰ ساله این است که وضعیت دانههای روغنی را از هشت درصد به ۷۱ درصد خودکفایی برسانیم.
وی در پایان از لزوم تأمین مالی، تأمین تسهیلات، انتقال فناوری، ثبات در سیاستهای بازرگانی و حمایتهای بیمهای، صحبت کرد و اظهار داشت: ما نباید با بیمه کشاورزی به صورت تجاری برخورد کنیم تا از کشاورزان حمایت کافی به عمل بیاید./
برچسب ها :پرداخت یارانه صادراتی به فرآوردههای لبنی ، تنوع اقلیمی و مزیتهای ایران در بخش کشاورزی ، حجتی وزیر جهاد کشاورزی ، خودکفایی گندم ، ذخایر محصولات راهبردی مثل گندم، برنج و مرغ ، عبدالمهدی بخشنده، معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی ، وضعیت ایران در بخش کشاورزی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0