آتش پس از درو ؛ نابودی خاک کشاورزی
دهقان نیوز / کشاورزان که می خواهند زمین خود را پس از برداشت محصولات پاییزه بویژه غلات برای کشت بعدی آماده کنند، بدون توجه به آسیب وارده به خاک اقدام به آتش زدن بقایای محصول مانده در زمین می کنند.
دهقان نیوز / کشاورزان که می خواهند زمین خود را پس از برداشت محصولات پاییزه بویژه غلات برای کشت بعدی آماده کنند، بدون توجه به آسیب وارده به خاک اقدام به آتش زدن بقایای محصول مانده در زمین می کنند
در این روزها کشاورزان که می خواهند زمین خود را پس از برداشت محصولات پاییزه بویژه غلات برای کشت بعدی آماده کنند، بدون توجه به آسیب وارده به خاک اقدام به آتش زدن بقایای محصول مانده در زمین می کنند تا امکان شخم زودتر آن فراهم شود، غافل از آنکه نابودی خاک و مواد مغذی آن را باعث می شوند.
آتش بقایای محصول های برداشت شده علاوه بر آسیب به خاک در بسیاری از موارد نیز گسترش یافته و اراضی همجوار که محصول آن هنوز درو نشده است را نیز طعمه خود می کند.
این آتش های خواسته و ناخواسته امسال از ابتدای فصل برداشت گندم تاکنون، محصول افزون بر ۳۰۰هکتار از گندمزارهای استان را به خاکستر تبدیل کرده است.
آتش زدن باقی مانده محصول های پاییزه در کشتزارهای استان گلستان از سال های دور و بیشتر با هدف آماده سازی این اراضی برای کشت دوم بهاره و تابستانه صورت می گیرد که این اقدام هم اینک ناخواسته به فرهنگ اشتباهی در حوزه کشاورزی تبدیل شده است.
این درحالی است که هر سال دست اندرکاران بخش کشاورزی قبل از آغاز زمان برداشت محصول نسبت به آتش زدن بقایای کاه و کلش هشدار می دهند و با صدور اطلاعیه از طریق رسانه ها از کشاورزان می خواهند که اقدام به این کار نکنند، ولی کشاورز بدون توجه به این مهم کاه و کلش محصول را در مزرعه خود به آتش می کشد.
این در حالی است که با توجه به کشاورزی بودن گلستان، اهمیت خاک و ممانعت از آلودگی زیست محیطی منطقه لازم است سرمایه گذاری بیش از گذشته درامر فرهنگ سازی برای خودداری از آتش زدن بقایای کاه و کلش انجام شود.
به گفته یک کارشناس کشاورزی گلستان، سوزاندن کاه و کلش بعد از برداشت محصول، میکرو ارگانیزم های خاک از جمله انواع باکتری، قارچ، جلبک و گلسنگ و همچنین مواد آلی خاک را نابود کرده و علاوه بر این که مواد مغذی آن را از بین می برد، آلودگی محیط زیست را نیز به دنبال دارد.
سید عبدالله حسینی اضافه کرد: کشاورزان به مواد موجود در بقایای محصول پس از برداشت که به حاصلخیزی خاک مزرعه کمک می کند، بی توجه بوده و با سوزاندن این بقایای گیاهی، خاک مزرعه را از لحاظ مواد مغذی فقیر می کنند.
وی بهترین راهکار برای ممانعت از آتش زدن کاه و کلش در مزرعه و فراهم کردن زمینه آماده سازی برای کشت محصول بعدی را استفاده از دستگاه ساقه خردکن بیان کرد.
در این زمینه پیشنهاد می شود که دستگاه های مرتبط با کشاورزی در گلستان برای رهایی استان از این معضل و نجات خاک به راهکار مزبور توجه کرده و از کشاورزان برای تهیه دستگاه ساقه خردکن حمایت کنند تا با کمک این وسیله، ساقه های ضخیم و بقایای موجود روی سطح خاک به قطعات بسیار ریز تبدیل و مزاحم عملیات زراعی کشت محصول بعدی نباشد.
استاندار گلستان در نشست اخیر با مسوولان محیط زیست و دستگاه قضایی استان با گلایه از آتش زدن زمین های زیرکشت گندم بعد از برداشت این محصول، گفت: در یکی، دو هفته آینده برداشت گندم در گلستان پایان می یابد ولی برخی کشاورزان با آتش زدن بقایای کشاورزی موجبات مرگ خاک را فراهم می کنند که به شدت باید از این کار بپرهیزند.
حسن صادقلو افزود: تاکنون کسی هم به دنبال حل این مشکل نرفته است تا عدد و آمار آن آسیب های آن مشخص شود.
طبق گزارش سازمان جهادکشاورزی گلستان هر سال بین ۳۰۰تا ۵۰۰هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت محصول های پاییزه شامل گندم، جو و کلزا اختصاص می یابد و کشاورزان پس از برداشت در بهار ، برای کشت دوم این اراضی را آماده می کنند.
در سال زراعی جاری افزون بر ۳۸۰ هزار هکتار از اراضی گلستان به کشت گندم و بالغ بر ۸۷هزارهکتار به جو اختصاص دارد،
برداشت هر دو محصول هم اینک در حال انجام است.
استان گلستان واقع در شمال کشور دارای ۶۵۰ هزار هکتار زمین زراعی است و از قطب های مهم تولید محصول های زراعی از جمله گندم در کشور به شمار می رود.
علی اصغر تیموریان – ایرنا
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0