طعم هنداونه در کام کشاورزان تلخ شد! / یک کشاورز: هر سال همین داستان را داریم / چرا کسی با دلال برخورد نمی کند؟
چرا هیچ اراده ای برای برخورد با دلالان وجود ندارد.
چرا هیچ اراده ای برای برخورد با دلالان وجود ندارد، دلال جلوی چشم مسئولانی که هر سال از مبارزه با دلال بازی حرف می زنند در زمان برداشت محصول وارد مزارع می شوند و محصولی که با خون دل تولید کرده ایم را به تاراج می برند و ما هم برای اینکه کمتر ضرر کنیم مجبوریم محصول را بفروشیم.
علیرغم وعده مسئولان بخش کشاورزی در خصوص جلوگیری از افت قیمت محصولات، طی روزهای اخیر کشاورزان شهرستانهای جنوبی کرمان از افت شدید محصولات جالیزی خبر می دهند.
به گزارش مهر ، این روزها اگر نگاهی به دشتهای و رودخانه های جنوب کرمان کنید قطب کشاورزی جنوب کرمان را گرفتار در خشکسالی بی سابقه خواهید یافت.
دشتهای خشک و کم آب شهرستانهای جنوب کرمان با وجود کم آبی بی سابقه ای که در سال جاری گرفتارش شده اند اما با تکیه برآبهای زیر زمینی هنوز هم زیر کشت محصولات کشاورزی هستند.
هزاران هکتار زمین کشاورزی زیر کشت رفته است و همچنان رتبه تولید نخست پنج محصول کشاورزی را به خود اختصاص داده اند و جایگاه استراتژیک خود را در بخش تولید محصولات کشاورزی حفظ کرده اند.
روزگار ناخوشایند نوبرانه
کشاورزان با استفاده از منابع محدود در دسترس در اوج گرمای این روزهای دشتهای کرمان در تلاش هستند انواع محصولات از جمله گوجه فرنگی، خیار و توت فرنگی را وارد بازار مصرف کنند اما نوبرانه این روزهای مزارع جنوب کرمان هندوانه است.
در حالیکه بازارهای جنوب کرمان و اکثر استانهای کشور مملو از هندوانه چابهار است رفته رفته هندوانه های جنوب کرمان به خصوص از رودبار جنوب در حال وارد شدن به بازار مصرف است.
اما متاسفانه بازار توسط محصول هندوانه کاران استان های مجاور اشباع شده است، این در حالی است که هر سال حداقل کشاورزانی که کشت های اول را انجام می دادند حاشیه سود قابل قبولی به خود اختصاص می دادند اما در سال جاری هر کیلو نوبرانه این محصول در رودبار جنوب و منطقه جازموریان بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ تومان فروش می رود.
در حالیکه به نظر می رسد با ورود دلالان در آستانه برداشت انواع محصولات کشاورزی به خصوص گوجه بار دیگر سود کشاورزان به جیب دلالان می شود حالا کشاورزان نگران تر از همیشه در انتظار تدبیر مسئولان مانده اند، این در حالی است که چند روز قبل رئیس سازمان جهاد کشاورزان به کشاورزان وعده داده بود که با تدابیر اندیشیده شده شاهد افت قیمت نخواهیم بود.
سید یعقوب موسوی، رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در جلسه برنامه ریزی خرید گوجه فرنگی کشاورزان شهرستان رودبار که با حضور فرماندار این شهرستان و جمعی از معاونان و مدیران سازمان در محل مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان رودبار جنوب برگزار شد، گفته است که با توجه به تغییرات اقلیمی در زمستان ۹۶ و افزایش دما، رسیدن محصول گوجه فرنگی در استان های همجوار هرمزگان، سیستان و بلوچستان و جنوب استان کرمان همزمان شده است و همچنین تعطیلات ایام نوروز باعث شده تقاضا برای خرید این محصول که عمده آن تهران است کمتر شود.
وی افزود: در جنوب کرمان در واقع دو اقلیم برای محصولات گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز وجود دارد یکی شهرستان منوجان که کاملا هم اقلیم با استان هم مرز هرمزگان است و مشابهت بسیار زیادی در مراحل کاشت، داشت و برداشت با این استان دارد و دیگر اقلیم سایر شهرستان های جنوب کرمان از جمله رودبار، فاریاب، عنبرآباد، کهنوج و جبرفت می باشد .
موسوی تصریح کرد: گوجه فرنگی شهرستان منوجان که طرح استمرار بوده تقریبا در مراحل پایانی برداشت است و بعد از آن محصول عمده گوجه فرنگی شهرستان های رودبارجنوب، کهنوج، فاریاب، جیرفت و عنبراباد آغاز می شود .
موسوی یادآور شد: انتظار می رفت قیمت گوجه فرنگی مانند سال قبل باشد، پس به کشاورزهای عزیز توصیه می کنم در برداشت این محصول مقداری دست نگه دارند تا مسافران بویژه در پایتخت به شهرهای پرجمعیت خود برگردند و تقاضا به حالت عادی برگردد.
کشاورزان جنوب کرمان به حمایت نیاز دارند
یکی از کشاورزان گوجه کار در گفتگو با مهر می گوید: با توجه به گرم شدن هوای شهرستانهای جنوبی استان کرمان نمی توان در زمینه برداشت محصول گوجه صبر کرد چون این محصول در زمین کشاورزی خراب می شود.
محمد می گوید: هر سال ما همین داستان را داریم، وقتی چنین پتانسیلی در زمینه تولید محصولات کشاورزی داریم چرا باید هر سال بخش قابل توجهی از محصول از بین برود.
وی بیان کرد: با این وضعیت خشکسالی با هزینه هنگفت آب را تامین می کنیم و نباید محصولی که با این آب تولید می شود فاسد شود.
وی گفت: چرا هیچ اراده ای برای برخورد با دلالان وجود ندارد، دلال جلوی چشم مسئولانی که هر سال از مبارزه با دلال بازی حرف می زنند در زمان برداشت محصول وارد مزارع می شوند و محصولی که با خون دل تولید کرده ایم را به تاراج می برند و ما هم برای اینکه کمتر ضرر کنیم مجبوریم محصول را بفروشیم.
این کشاورز افزود: بسیاری از مردم در سال جاری گوجه و هندوانه کاشته اند و هر سال با سود یک محصول ضرر محصول دیگر را جبران می کردیم حالا نه هندوانه سود دارد و نه گوجه فرنگی چون همزمان با جنوب کرمان محصول هرمزگان و سیستان و بلوچستان و بوشهر هم وارد بازار شده است.
وی گفت: در حال حاضر قیمت در استانهای مجاور افت کرده است و طی هفته های آینده وضعیت بدتر می شود.
احمد اقبالی کشاورز دیگری است که می گوید: برای تولید هندوانه در هر هکتار ۷ تا ۱۰ میلیون تومان هزینه می شود که شامل بذر، آب و سایر نهاده های کشاورزی است و در زمان برداشت هم باید هزینه قابل توجهی به کارگر و هزینه حمل و نقل بدهیم.
هنوز محصول به صورت کامل وارد بازار نشده است و به صورت نوبر برداشت کرده ایم اما محصول نوبرانه هم در بهترین شرایط ۳۵۰ تا ۳۷۰ تومان در رودبار جنوب فروش می رود.
وی تصریح کرد: هنوز محصول به صورت کامل وارد بازار نشده است و به صورت نوبر برداشت کرده ایم اما محصول نوبرانه هم در بهترین شرایط ۳۵۰ تا ۳۷۰ تومان در رودبار جنوب فروش می رود اما همین هندوانه در ایام نوروز در کرمان تا هزار و ۵۰۰ تومان قیمت داشت.
احمد اقبالی افزود: چرا محصولی که قابلیت صادرات به کشورهای خلیج فارس را دارد بدون بازاریابی و حمایت دولت هدر می رود.
وی گفت: کشاورز محصول را تولید می کند و تمام هزینه های کشت را می دهد؛ سوال من این است سازمان های دولتی دقیقا چه کاری در این پروسه انجام می دهند، چرا کسی با دلال ها برخورد نمی کند چرا بازارهای خارجی به روی کشاورزان باز نشده است، چرا مشکل حمل نقل و افت قیمت حل نمی شود.
وی افزود: در کشورهای حاشیه خلیج فارس اقبال بالایی برای محصولات کشاورزی مرغوب ایران وجود دارد و از جنوب کرمان تا برخی از بازارهای خلیج فارس به خصوص قطر تنها چند ساعت راه است اما هیچ برنامه ای برای فروش وجود ندارد.
محمود سلطانی، یکی دیگر از کشاورزان نیز به خبرنگار مهر گفت: منابع آبی در جنوب کرمان در مقایسه با سالهای گذشته افت محسوس دارند از سوی دیگر نهاده های کشاورزی از جمله بذر و کود و سم به شدت افزایش قیمت داشته اند در چنین شرایطی کشاورزان با مشکلات متعدد کار می کنند و پس از تولید محصول یک دلال غیر بومی با حضور در جنوب کرمان محصول را با قیمت بسیار اندک می خرد و بعد از انتقال به بازار مصرف چندین برابر قیمتی که از ما خریده است به فروش می رساند.
وی از مسئولان سوال می کند که با وجود اینکه می دانید مشکل افت قیمت محصولات کشاورزی مقطعی نیست اما چرا یک فکر اساسی برای مشکل نمی کنید.
این کشاورز بیان کرد: یکی دیگر از مشکلات هزینه بالای حمل و نقل محصولات کشاورزی است در واقع پس از احتساب پول کارگر و حمل و نقل سودی برای کشاورز باقی نمی ماند.
وی گفت: مسئولان می گویند که مدیریت تولید محصول کشاورزی داشته باشیم و یا در مصرف آب صرفه جویی کنیم اما سوال می کنم که وظیفه افرادی که در یک حوزه مسئولیت دارد و هر سال شاهد بروز یک مشکل در آن حوزه هستیم و مشکل هم حل نمی شود چیست؟
وی گفت: در سال حمایت از تولید محلی چرا باید تولید کنندگان بخش کشاورزی با چنین مشکلاتی مواجه شوند.
این روزها کشاورزان امید دارند که قبل از افت شدید قیمت محصولات کشاورزی حمایت لازم از آنها انجام شود و با تدابیر ویژه و ورود استاندار کرمان از دلال بازی در بازار محصولات کشاورزی جنوب کرمان و افت قیمت جلوگیری شود.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0