کد خبر : 4929
تاریخ انتشار : سه شنبه 11 اسفند 1394 - 19:42

خروج یک میلیون هکتار زمین کشاورزی از تولید

دهقان نیوز / سالانه ۲۰ هزار هکتار زمین کشاورزی که دارای بهترین خاک بودند، از گردونه تولید کشاورزی خارج شده اند.

دهقان نیوز / سالانه ۲۰ هزار هکتار زمین کشاورزی که دارای بهترین خاک بودند، از گردونه تولید کشاورزی خارج شده اند.

 

قباد افشار در نشست هم اندیشی سیاست ها و رویکردهای حفاظت از اراضی کشاورزی که در دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران واقع در کرج برگزار شد، افزود: در این مدت سالانه ۲۰ هزار هکتار زمین کشاورزی که دارای بهترین خاک بودند، از گردونه تولید کشاورزی خارج شده اند.
وی یکی از دلایل تخریب زمین به خصوص اراضی کشاورزی را استقرار اشتباه صنایع در اطراف شهرهای بزرگ دانست و اظهار داشت: استقرار صنایع در اطراف شهرهای بزرگ همچون تهران، مشهد، اراک، تبریز، اصفهان، کرج و… حاصل یک کار آمایشی نادرست است که امکان برگشت و جابجائی آن نیز وجود ندارد.
وی یکی از پیامدهای این آمایش نادرست را تخریب محیط زیست، آب، خاک و هوا دانست و گفت: جبران این اشتباه اکنون در جوامع علمی و دانشگاهی امکان پذیر است زیرا آب و خاک موجود در کشورمان بر اثر برداشت های نادرست به وضعی رسیده که پایداری چرخه اش با مشکل مواجه شده است.
**حدود ۱٫۲ درصد مساحت کشور، خاک درجه یک دارند
افشار در ادامه با اشاره به مساحت ۱۴۱ میلیون هکتاری کشور، بیان داشت: ۱۸ میلیون هکتار از این مساحت را اراضی کشاورزی که حدود ۱۱ درصد مساحت کشور است، تشکیل می دهد که طرح کاداستر دقیق و نحوه پراکنش آن ها هنوز به طور کامل وجود ندارد.
وی ادامه داد: حدود ۱٫۲ درصد از کل کشور را که کمتر از دو میلیون هکتار است را خاک درجه یک تشکیل می دهد که شامل جلگه های شمال و برخی دشت های کشور است که آن هم صرف ویلاسازی و استفاده غیر از کشاورزی می شود و به نوعی خاک کشورمان در حال تاراج شدن است.
رئیس سازمان امور اراضی کشور تصریح کرد: سرانه زمین کشاورزی برای هر ایرانی ۲۴۰۰ متر مربع است که تمام غذای مورد نیازمان را در آن تولید می کنیم و در بررسی های انجام شده هر سه تا چهار هکتار متوسط زمین کشاورزی به اندازه دو تا سه قطعه برای حدود سه بهره بردار است.
وی یکی از مشکلات زمین های کشاورزی در کشورمان را قطعات کوچک حتی زیر یک هکتار دانست و گفت: در دانشگاه ها مکانیزاسیون بهره برداری از آب و خاک تدریس می شود و برای آن برنامه می دهند و مقاله می نویسند ولی باید آموزش های لازم و علمی برای بهره برداری مناسب از این گونه زمین ها نیز ارائه شود.
افشار افزود: امروزه ضریب تامین کالری از میزان تولیدات کشاورزی داخلی حدود ۶۰ درصد است که ۴۰درصد کمبود در تامین میزان کالری مورد نیاز برای مردم داریم، در حالیکه در سال ۸۴ این ضریب حدود ۸۲ درصد بود.
وی این کاهش تامین کالری جمعیت را حاصل عملکرد دولت نهم و دهم دانست و بیان داشت: در زمان این دولت ها میزان تامین کالری به ۵۸ درصد رسیده بود که در طول این ۲٫۵ ساله آن را سه تا چهار درصد افزایش داده ایم.
رئیس سازمان امور اراضی کشور اضافه کرد: در حوزه زمین و مسائل اقتصادی آن نیازمند فکرهای نو هستیم تا حساسیت آن بر روی طرح های تحقیقاتی و پایان نامه و دروس دانشگاهی نشان داده شود.
وی به استفاده نامناسب از خاک های مناسب کشورمان بخصوص در مناطق شمالی کشور اشاره کرد و گفت: در این سال های اخیر میزان تغییر کاربری اراضی سالانه کمتر از ۱۰ هزار هکتار شده ولی مقابله با آن هنوز کار سختی است و همه باید برای محدود کردن آن بجنگیم.
افشار با اشاره به نگاه پست و پائین به خاک و کم ارزش دانستن آن، بیان داشت: این نگاه به حدی پائین است که در دو سه دهه اخیر حدود ۱۰ هزار هکتار از باغ های داخل تهران تخریب شده و باغ سیب کرج را نیز در نظر داشتند به قطعات ۲۵۰ تا ۵۰۰ متری برای ویلا و خانه سازی تبدیل کنند که مقابل آن ها ایستادیم ( در دولت قبل).
وی همچنین به از بین بردن باغ های قصرالدشت در شیراز و طرقبه و شاندیز در مشهد اشاره کرد و گفت: در این زمین های مرغوب طرح هایی همچون پدیده شاندیز همچون قارچ سبز شده اند.
رئیس سازمان امور اراضی کشور در اینجا از مجموعه های علمی همچون دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی خواست تا در کنار این سازمان برای حفاظت از خاک و اراضی کشاورزی کشور پای کار بیایند.
در بخشی از این نشست پنلی با حضور اساتید و مسئولین ذیربط برای پاسخگوئی به دانشجویان و اساتید این حوزه برگزار شد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.