تشنگی ؛ بلای جان بزرگترین دهکده گل و گیاه کشور
شهرستان محلات بزرگترین شهرستان کشور از لحاظ سطح زیر کشت و تولید گل و گیاه زینتی است.
هزینه های سنگین حمل و نقل، افزایش بهای قیمت تمام شده تولید گل، نبود بازار رقابتی، کمبود نقدینگی و سرمایه درگردش، تنگناهای مالی ناشی از نرخ سود تسهیلات، کمبود نیروی انسانی ماهر و موانع صادراتی از جمله مشکلات صنعت گل و گیاه محلات است.
عملیات اجرایی دهکده گل و گیاه محلات در سال ۱۳۷۲ با یک هزار میلیارد سرمایه گذاری دولتی و ۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری خصوصی کلید خورد و اکنون با ۱۱۰ هکتار وسعت و شش هزار متر مربع فضای گلخانه ای بزرگترین دهکده گل و گیاه کشور به شمار می رود.
هزینه های سنگین حمل و نقل، افزایش بهای قیمت تمام شده تولید گل، نبود بازار رقابتی، کمبود نقدینگی و سرمایه درگردش، تنگناهای مالی ناشی از نرخ سود تسهیلات، کمبود نیروی انسانی ماهر و موانع صادراتی از جمله مشکلات صنعت گل و گیاه محلات است.
مدیرعامل دهکده گل و گیاه شهرستان محلات گفت: تاکنون در دهکده گل و گیاه محلات ۸۰ واحد گلخانه ای واگذار که ۵۰ واحد آن فعال شده است.
سجاد خادمی افزود: این دهکده دارای امکاناتی همچون پایانه صادراتی گل و گیاه و آزمایشگاه تولید حشرات مفید زیر ساخت های بی نظیری در عرصه تولید صادرات محور دارد.
وی اضافه کرد: جهاد کشاورزی با تعهد تأمین آب مورد نیاز، سرمایه گذاران را به مشارکت در این پروژه ترغیب کرد و به این منظور دو حوضچه لاستیکی با ظرفیت ۵۰۰ میلیون متر مکعب احداث شد.
وی بیان کرد: از اواخر سال گذشته به دلیل خشکسالی و کاهش نزولات جوی، آب ذخیره شده در این حوضچه ها رو به کاهش رفت و گلخانه داران را با مشکل مواجه کرد.
وی با اشاره به اینکه در کنار این استخرها هیچ منبع دیگری برای تأمین آب مورد نیاز مطالعه و پیشبینی نشده است، ادامه داد: از اواخر سال گذشته گلخانه داران، چالش کمبود شدید آب را اعلام کرده اند.
به گزارش ایرنا، خادمی بیان کرد: تخصیص پساب فاضلاب برای تامین بخشی از کمبود تنش های آبی راهکاری ارزشمندی بود که مطرح شد.
وی بیان کرد: عملیات اجرایی اولیه برای انتقال پساب فاضلاب همچون مطالعه، نقشه برداری و طراحی در دست بررسی مشاوران است تا ۳۰ لیتر آب از محل تصفیه پساب فاضلاب به دهکده گل و گیاه محلات اختصاص یابد تا معضل بی آبی گلخانه داران حل شود.
خادمی تصریح کرد: تخصیص پساب فاضلاب هنوز اجرایی نشده و گلخانه داران با انبوهی از مشکلات مختلف برای تولید دست و پنجه نرم می کنند.
وی اظهارکرد: تامین ۲۰ میلیارد ریال از هزینه های مربوط به لولهکشی طرح آبرسانی به گلخانه های محلات نیز به فعالان این عرصه واگذار شده که تامین این رقم از توان گلخانه داران خارج است .
خادمی بیان کرد: هم اینک هر گلخانه دار در دهکده گل و گیاه محلات برای تامین آب مورد نیاز و جلوگیری از نابود شدن سرمایه روزانه یک تا دو تانکر آب از قرار هر تانکر ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال خریداری می کند.
وی بیان کرد: در این دهکده یک هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی مستقیم و غیر مستقیم فراهم شده و این در حالی است که اگر برای چالش کمبود آب تدبیری اندیشیده نشود، فرصت های بکر سرمایه گذاری در این منطقه از بین می رود.
یک گلخانه دار فعال در دهکده گل محلات نیز گفت: برای سرمایه گذاری در این دهکده از تسهیلات بانکی استفاده شده که در صورت استمرار رکود تولید، باز پرداخت تسهیلات با مشکل جدی مواجه می شود.
فرشید فولادوند افزود: پایان تابستان با کاهش سطح آب موجود در حوضچههای لاستیکی تامین کننده آب دهکده، وضعیت آب از نظر کمیت و کیفیت با مشکلات مختلفی مواجه شده و به ناچار از پساب خود گلخانه که تنها در آبیاری فضای سبز و سیستم خنک کننده کاربرد دارد، استفاده شده است.
وی ادامه داد: در سیستم گلخانههای هیدروپونیک، امکان استفاده از پساب در پرورش گل نیست وبه اجبار میزان آبیاری ۶۰ درصد کاهش داده شده که این امر ظرفیت تولید را نیز تحت تاثیر قرار داد.
این گلخانه دار با اشاره به کشت گل در گلدان و خاک در اکثر مجموعههای پرورش گل در دهکده گل محلات گفت: این واحدها به علت نبود امکان جمع آوری پساب با مشکلات بیشتری مواجه هستند و در حال حاضر با استفاده از تانکر و خرید روزانه آب فعالیت خود را ادامه میدهند.
یکی دیگر از گلخانه داران این دهکده نیز گفت: انگیزه سرمایه گذاری بخش خصوصی در دهکده گل و گیاه محلات با چالش کمبود آب، با کاهش مواجه شده است.
مجتبی کرباسی افزود: در یک ماه گذشته آب حوضچههای تامین آب دهکده گل و گیاه محلات به اتمام رسید و اکنون ادامه روند تولید با چالشی جدی مواجه است.
وی ادامه داد: هم اینک تولید کنندگان گل و گیاه محلات احساس خطر میکنند و اگر برای حل مشکل آب چارهاندیشی نشود، فرصت های بکر سرمایهگذاری در بزرگترین دهکده تولید گل و گیاه ایران از بین می رود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محلات نیز گفت: به دلیل خشکسالی و کاهش شدید بارندگی و تبخیر آب در تابستان، تامین آب مورد نیاز گلخانه داران محلاتی با چالش روبرو شد.
عبدالله محمودی افزود: اکنون حداقل نیاز گلخانه های دهکده گل و گیاه محلات از آب ههای سطحی و قنوات پایین دستی به میزان ۱۵ لیتر در ثانیه رفع شده است.
وی بیان کرد: برای رفع چالش تنش آبی و تامین منابع آب پایدار دهکده گل محلات، مصوب شده از پساب فاضلاب تصفیه خانه این شهرستان به میزان ۳۰ لیتر در ثانیه تخصیص یابد.
وی اظهارکرد: در سفر کاروان تدبیر و امید به استان مرکزی ،هزینه انتقال آب از محل تصفیه خانه محلات تا دهکده گل و گیاه به میزان ۵۰ درصد مصوب شده است .
محمودی بیان کرد: هر چقدر هزینه شود ۵۰ درصد آن از اعتبارات سفر هیات دولت و مابقی از سرمایه گذاران و گلخانه داران تامین می شود.
سرپرست پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی محلات گفت: رفع مشکل کمبود آب دهکده گل و گیاه محلات در گروی انتقال پساب فاضلاب به میزان ۳۰ لیتر در ثانیه است.
محمد رضا شفیعی افزود: برخی گیاهان زینتی نیازمند آب با کیفیت بالا هستند و این امر توسط کارشناسان در دست بررسی بیشتر است.
وی بیان کرد: طرح مطالعاتی امکان سنجی انتقال پساب فاضلاب شهرستان محلات به منظورتامین آب و توسعه دهکده از اواخر سال ۹۳ آغاز شده است.
محمد رضا شفیعی افزود: این طرح با هدف ایجاد بسترهای لازم برای توسعه دهکده گل وگیاه محلات و یکی از راه های غلبه بر چالش کم آبی در دست مطالعه است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منایع استاندار مرکزی نیز گفت: ۹ میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر ریاست جمهوری به استان مرکزی برای انتقال آب دهکده گل و گیاه شهرستان محلات اختصاص یافت.
ظفر افشون افزود: محل تامین منابع آبی شهرک گل و گیاه محلات که در سال های گذشته اراضی آن با کمک سازمان جهاد کشاورزی به افراد متقاضی واگذار شده است، از طریق آب های سطحی و نزولات آسمانی بود.
وی بیان کرد: در سال های اخیر به علت کاهش بارش باران، استخرهای ذخیره آب با کمبود منابع آبی مواجه شد که همین امر مشکلاتی را برای گلخانه ها ایجاد کرد.
افشون عنوان کرد: در سفر ریاست جمهوری به استان مرکزی با تخصیص بیش از ۸ میلیارد ریال و در اختیار گذاشتن این مبلغ به جهاد کشاورزی مقرر شد از طریق لوله کشی حدود ۶ کیلومتر، تامین آب استخرهای ذخیره آب دهکده گل محلات از محل پساپ در دستور کار قرار گیرد.
شهرستان محلات بزرگترین شهرستان کشور از لحاظ سطح زیر کشت و تولید گل و گیاه زینتی است.
۱۸ درصد از سطح زیر کشت کشور، ۱۲درصد از تولید گل شاخه بریده در کشور،۸۰ درصد تولید گل های فصلی نشائی ۲۱ درصد از تولید درخت و درختچه های زینتی و ۱۴ درصد از گیاهان آپارتمانی کشور در محلات تولید می شود.
تولید ۳۵۰ گونه مختلف گیاهان زینتی، آپارتمانی و فضای سبز، محلات را به یکی از قطب های پرورش و تجارت گل و گیاه تبدیل کرده است.
شهرستان محلات بزرگترین شهرستان کشور از لحاظ سطح زیر کشت و تولید گل و گیاه زینتی است.
برچسب ها :بزرگترین دهکده گل و گیاه کشور ، دهکده گل و گیاه محلات ، سرپرست پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی محلات ، سطح زیر کشت و تولید گل و گیاه زینتی ، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محلات ، مدیرعامل دهکده گل و گیاه شهرستان محلات ، مشکلات صنعت گل و گیاه ، مشکلات صنعت گل و گیاه محلات
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0